Rookmelders verplicht vanaf 1 oktober 2014

[vc_row][vc_column width=”1/1″][layerslider_vc id=”1″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_text_separator title=”Rookmelders verplicht vanaf 1 oktober 2014″ title_align=”separator_align_center” title_heading=”sidebar_title” separator_type=”none” margin_top=”0″][vc_column_text]

Sinds 1 januari 2013 moeten er rookmelders geplaatst worden in huurwoningen waarvoor sindsdien een nieuw huurcontract is afgesloten.

Het Vlaams Parlement heeft op 26 maart 2014 beslist om die verplichting voor studentenhuisvesting uit te breiden tot de bestaande huurcontracten.Elke zelfstandige woning of kamer, bestemd voor de huisvesting van studenten, moet daardoor op 1 oktober 2014 uitgerust zijn met een rookmelder.

 

Wanneer is een (huur)woning “uitgerust met voldoende rookmelders”?

Om aan de rookmeldersverplichtingen te voldoen moet de zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) of kamerwoning op elke bouwlaag uitgerust zijn met minstens één rookmelder. In kamerwoningen moet bovendien elke kamer én elke gemeenschappelijke kookruimte uitgerust zijn met minstens één rookmelder.

 

Er zijn rookmeldersverplichtingen voor:

  • huurwoningen
  • nieuwbouwwoningen en woningen waaraan renovatiewerken worden uitgevoerd
  • woningen waarvoor vanaf 1 januari 2013 een bijzondere sociale lening wordt toegekend.

 

Huurwoningen

Wanneer moet jouw huurwoning uitgerust zijn met rookmelders?

Als je (na 31 december 2012) een nieuw huurcontract afsluit voor een huurwoning, moet de woning uitgerust zijn met voldoende rookmelders.

Voor oudere huurcontracten (dit zijn alle huurcontracten voor woningen afgesloten vóór 1 januari 2013) is een gefaseerde invoering van de verplichtingen voorzien.

 

Wie moet de rookmelders plaatsen en onderhouden in jouw huurwoning?

De verhuurder is verantwoordelijk voor de aankoop en plaatsing van de rookmelders. Als de verhuurder gekozen heeft voor een toestel met vervangbare batterijen, moet de huurder tijdig de batterijen vervangen.

 

Nieuwbouwwoningen en woningen waaraan renovatiewerken worden uitgevoerd

Zodra je werken uitvoert waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is, moet je voldoende rookmelders plaatsen. Je moet dan bij de aanvraag voor stedenbouwkundige vergunningen aanduiden waar je de rookmelders zal plaatsen

 

Woningen waarvoor vanaf 1 januari 2013 een bijzondere sociale lening wordt toegekend

De woningen waarvoor vanaf 1 januari 2013 een bijzondere sociale lening wordt toegekend, moeten uitgerust zijn met voldoende rookmelders.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”525″ img_link_target=”_self” img_size=”711×314″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″ el_class=”.sidebar1″][vc_text_separator title=”Meer nieuws” title_align=”separator_align_center” title_heading=”sidebar_title” separator_type=”none” margin_top=”0″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”first-footer-column-sidebar” el_class=”.newsSidebar”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
By |2017-04-26T13:22:03+00:00oktober 7th, 2014|Uncategorized|Reacties uitgeschakeld voor Rookmelders verplicht vanaf 1 oktober 2014

About the Author: